Apophysitis calcanei

english version
Vækstlinien på den bageste del af calcaneus kaldes apophysen. Hvis denne vækstlinie ikke vokser normalt, kan der opstå en smertefuld tilstand i hælen. Den optræder oftere hos drenge og især i 8-14 års alderen.

Anamnese
Børnene klager over smerter i hælene, når de skal løbe og f. ex. spille fodbold. De kan de derfor ikke være med i kammeraters leg, hvilket jo deprimerer dem meget. Forældrene søger med lys og lygte efter behandlingen, som ikke alle kender.

Inspektion
Der er intet at se.

Tryktest
Trykker man dem lige bag på calcaneus eller fra neden på calcaneus, er de uømme, men hvis man klemmer sammen om calcaneus bageste del fra siderne, og fører man de sammenklemte fingre ned langs vækstlinien, vil børnene angive smerte.

Foden under belastning
Normalt er der kun lidt at se, men har barnet netop været ud og løbe, halter de for at aflaste den smertegivende hæl.

Røntgen
Røntgenbilleder kan bekræfte tilstanden.
Det forudsætter dog, at den, der ser på billederne, ved, hvad man skal se efter, da der er radiologer og ortopædkirurger, som ikke kender tilstandens radiologiske billede.
Fod uden fragmentering af apophysen


Fragmenteringen af apophysen.

Behandling
Består i et indlæg, der løfter hælballen fri af underlaget. Det gøres ved at løfte foran selve trædepuden under calcaneus.
Princip for aflastning af Apophysitis Calcanei

Belastningen overføres via fascia plantaris, laterale længde stråle og forfoden som støttepunkter. Behandlingen er 98% effektiv inden for det første år efter, at behandling er startet. Tilstanden forsvinder, når vækstlinien lukker


Apophysitis Calcanei indlæg set fra medial siden.


Apophysitis Calcanei indlæg set fra lateral siden.


De nyeste indlæg